Pranje Tepiha Bilja Beograd

Kako ukloniti fleke sa tepiha

Uklonite svu vidljivu prljavštinu, a zatim istrljajte mrlju čistom suhom krpom.

Korak 1

Sveže fleke
Uklonite svu vidljivu prljavštinu, a zatim istrljajte mrlju čistom suhom krpom. Ako tepih sadržava vunu, važno je da se mrlja ne trlja/utrljava. Sintetička vlakna podnose grublji tretman.

Suve fleke
Namočite fleku mlakom vodom bez deterdženta. Kada se mrlja namoči, istrljajte mrlju čistom suhom krpom.

Korak 2

Ako mrlja nije nestala, upotrijebite sredstvo za uklanjanje mrlja. Pomno slijedite upute za doziranje. Nježno tretirajte mrlju krpom ili mekom četkom. Važno je da mrlju nakon toga temeljito očistite krpom namočenom u mlakoj vodi jer ako na tepihu ostane deterdženta, može izgledati kao da ima masnu mrlju koja će privući još prljavštine.

Korak 3

Ako ništa od ovoga ne ukloni mrlju, upotrijebite posebno sredstvo za uklanjanje mrlja. Nikada ne koristite sredstva koja sadržavaju klor, jer to može uništiti boju tepiha. Pomno slijedite upute za doziranje. Uvijek čistite od ruba mrlje prema sredini.

Korak 4

Ako posebno sredstvo za uklanjanje mrlja također ne skine fleku, slijedite Vodič za uklanjanje mrlja. Pažljivo pratite upute i zapamtite da uvijek prvo testirate sredstvo na nekom dijelu tepiha gdje se to ne vidi. Uvijek čistite od ruba mrlje prema sredini. 

Osim toga, preporučuje se svakodnevno usisavanje tepiha.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Kako ukloniti fleke od kafe sa pamuka? 2.deo

Kako ukloniti fleke od kafe? 2.deo

Juče smo pisali kako ukloniti fleke od kafe ukoliko se nađu na sintetičkim materijalima. Pošto je sintetički materijal dosta otporan to i ne predstavlja tako